Степівська сільська рада

Миколаївська область, Миколаївський район

Особливості реалізація харчових продуктів в продовольчих магазинах та в громадському харчуванні під час відключення електроенергії

Дата: 25.07.2024 10:59
Кількість переглядів: 59

        Особливості реалізація харчових продуктів в продовольчих магазинах та в громадському харчуванні під час відключення електроенергії.

Фото без опису

    В зв’язку з військовим станом в Україні  продовжується обстрілювання нашої енергетичної інфраструктури, українці потерпають від вимушених відключень електроенергії. Головним викликом, а ще й через аномальну спеку являється зберігання харчових продуктів в продуктових магазинах, в закладах громадського харчування, адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає  поради щодо безпечного харчування і зберігання продуктів в умовах тривалих відключень електроенергії.

Поради при відключені світла:

Для правильної організації зберігання продуктів їх потрібно розділити на категорії. Це прописано у Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

  • Макарони, крупи, борошно та інші сухі продукти — потрібно зберігати в сухому місці, що добре провітрюється.
  • Хлібобулочні вироби — зберігання в окремих шафах з отворами для вентиляції. Зберігати в одному контейнері житній і пшеничний хліб не можна.
  • М’ясо, птиця, риба та морепродукти — допускається зберігання в одному холодильнику, але на різних полицях. Зберігати готову продукцію та сире м’ясо в одній холодильній камері заборонено.
  • Молочна продукція — потрібно зберігати в тарі.
  • Сири та ковбаси — дозволяється зберігати лише в упаковці постачальника. Після розпакування можна скласти в контейнер із кришкою. Зберігати сир та ковбасу в одному контейнері не можна.
  • Овочі та фрукти — зберігання у темних, сухих та прохолодних приміщеннях. Фрукти та ягоди слід зберігати в ящиках при температурі не вище 12°С.
  • Яйця — не можна зберігати разом з іншими продуктами в одному холодильнику. Для зберігання яєць підійде сухе та прохолодне приміщення.
  • Заморожені напівфабрикати та овочі — заборонено розморожування та повторне заморожування. Зберігати заморожені овочі потрібно лише в упаковці постачальника та низькотемпературних холодильниках.
  • При купівлі харчових продуктів у магазинах надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси тощо).
  • Власники закладів громадського харчування повинні стежити за своїм графіком потенційних відключень, щоб бути готовим до будь-яких ситуацій. Незалежно від того, чи застосовуються зараз графіки відключення електроенергії за вашою адресою, виконайте наступні кроки, щоб підготувати свій бізнес.

Як підготуватися до тривалих відключень електроенергії

  • Тривалі вимкнення електроенергії можуть призвести до зниження як продажів, так і поставок, а також до тимчасового закриття або зупинки вашого бізнесу. Однак попередня підготовка знизить вплив довгострокових відключень електроенергії. Використовуйте наступні рекомендації, щоб підготувати свій бізнес до довгострокового відключення.
  • Купіть генератор. Генератор забезпечує резервне живлення для основного обладнання і забезпечує безперебійну роботу, доки електропостачання не відновиться.
  • Створіть план дії під час відключення і навчіть персонал. Розробивши детальний порядок дій у разі перебоїв в електропостачанні, та навчивши персонал його виконувати, ви мінімізуєте ймовірність хаосу і нещасних випадків. Крім того, план дій повинен приділити особливе значення збереженню продуктів харчування та обладнання.
  • Встановіть аварійне освітлення. Аварійне освітлення, що працює від незалежного джерела живлення, зможуть мінімізувати ризики для гостей і персоналу.
  • Встановіть детектори чадного газу. Неправильне встановлення генератора є однією з основних причин отруєння чадним газом, який може бути смертельним у разі вдихання у високих концентраціях. Детектори чадного газу попередять вас, якщо рівень чадного газу стане небезпечним, що потенційно врятує життя ваших співробітників і клієнтів.
  • Запасіться ліхтариками та повербанками. Наявність декількох ліхтариків і повербанків забезпечує необхідне освітлення для співробітників.
  • Роздрукуйте копії планів будівлі та важливих документів. Оскільки під час вимкнення ви не зможете отримати доступ до цифрових записів, роздрукуйте основні документи та зберігайте їх у легкодоступному місці.
  • Переконайтеся, що обладнання захищене від стрибків напруги: під час відновлення подачі електроенергії стрибки напруги можуть призвести до серйозного пошкодження вашого обладнання. Підключіть усе електрообладнання до мережевих фільтрів, щоб знизити цей ризик.
  • Періодично перевіряйте резервні джерела живлення. Регулярно перевіряйте генератори, аварійне освітлення та інші джерела резервного живлення, щоб переконатися, що вони в робочому стані. Ці тести допоможуть виявити потенційні проблеми до того, як відбудеться фактичне відключення.
  • Сформувати запас льоду. Варто тримати пакети з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.
  • Розглянути купівлю холодильних елементів. Їх можна тримати в холодильному обладнанні і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках. Враховуйте, що швидкопсувна продукція, як привило, зберігається при температурі +4°С.

Як діяти після відновлення електропостачання?

1.Перевірити температуру продуктів:

- Продукти, які зберігалися за температури вище 4С понад дві години, можуть бути небезпечними. Варто використовувати термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі.

2.Оглянути продукти на наявність ознак псування.

- Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування.

3.Якщо є невпевненість у безпеці продукту, краще його позбутися, анаж ризикувати власним здоров’ям.

4. Готувати менше порцій, здійснювати приблизну кількість відвідувачів, щоб уникнути псування залишків.

5.Зберігати мінімальні запаси продуктів – закуповувати лише необхідну кільсть продуктів що швидко псуються.

6. Страви варто якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів – найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

7. Якщо у вас багато готових страв, запустіть знижки на весь асортимент.

8. Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

9. Споживач має право запросити температурні журнали ( в них має щодня фіксуватися температура в холодильному обладнанні), самостійно перевірити показники термометрів, встановлених у холодильному обладнанні, і впевнитися , що на них дійсно не вище 8 градусів. Також  треба дивитися на сам товар.

    Сподіваємось, що наша стаття нагадала вам про важливість підготовки до можливих блекаутів. Забезпечте безперебійне функціонування закладу, придбавши генератори, аварійне освітлення та запаси води. Регулярно проводьте інструктажі для персоналу щодо дій у разі відключення електроенергії, забезпечуючи безпеку і комфорт клієнтів. Такі заходи допоможуть не лише уникнути непередбачених ситуацій, але й зберегти довіру гостей до вашого закладу.

   Головне управління в Миколаївській області повідомляє за скаргами споживачів проводяться заходи державного нагляду й контролю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь