Степівська сільська рада

Миколаївська область, Миколаївський район

Ботулізм: Продукти які несуть загрозу життю людини

Дата: 28.05.2024 11:29
Кількість переглядів: 74

Ботулізм: Продукти які несуть загрозу життю людини

            В Україні кожного року реєструється смертельно небезпечна інфекція Ботулі́зм. За даними ДУ ««Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» протягом минулого місяця зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм. З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині.

            Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Фото без опису

            Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоб запобігти виникненню захворювання потрібно дотримуватися відповідних заходів безпеки:

  • Рибу перед посолом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні.
  • Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах.
  • При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
  • Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
  • При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тіндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 1000С – не менше 40-60 хвилин з подальшим герметичним закриттям;
  • При найменшому здутті кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.
  • Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
  • Не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
  • Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
  • Вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.

У разі появи симптомів захворювання (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) слід не займайтеся самолікуванням, а терміново звернутися до найближчої лікувальної установи.

     Пам’ятайте: виконання цих не складних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких.

Будьте обережні!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь