Степівська сільська рада

Миколаївська область, Миколаївський район

Знезараження питної води

Дата: 29.03.2024 08:35
Кількість переглядів: 76

Знезараження питної води

 Фото без опису

        Миколаївським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області протягом 2023 року здійснено позаплановий контроль об’єктів водопостачання з відбором проб води для лабораторного контролю. За отриманими результатами 56 % проб не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-мікробіологічними показниками.

        Слід зазначити що вода негарантованої якості може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, у першу чергу – кишкових інфекцій. Крім кишкових інфекцій, через питну воду можуть передаватися також захворювання на туляремію, лептоспіроз, сибірську виразку, вірусний гепатит А та інші. З метою ліквідації мікробіологічного забруднення треба проводити дезінфекцію та промивку джерел водопостачання та розвідної мережі водопроводів.

        Ефективним способом дезінфекції побутової та питної води прийнято вважати хлорування. Знезараження питної води є вимушеним заходом, спрямованим на повне знищення бактерій і вірусів, які викликають у людини інфекційні та вірусні захворювання.

        Щоб запобігти негативному впливу стану мережі на якість питної води проводиться дезінфекція систем після введення в експлуатацію. Далі, двічі на рік необхідно проводити планову профілактичну дезінфекцію. Позапланова дезінфекція проводиться:

 - при погіршенні якості питної води (не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»), за епідемічними показаннями (у випадку забруднення об'єктів водопостачання та ризику виникнення водних спалахів кишкових інфекцій);

 - після проведення ремонтних та профілактичних робіт, а також після тимчасового припинення водопостачання.

        Перед проведенням дезінфекції водопровідної мережі обов'язково здійснюють попереднє очищення мережі від відкладень, обростань, іржі за допомогою промивання.

        Методи дезінфекції:

 - об'ємний метод - споруди заповнюють дезінфекційним розчином та залишають на експозицію (дезрозчином з певною концентрацією активного хлору( згідно інструкції), водопровідну мережу заповнюють до появи в найбільш віддаленій точці запаху хлорного розчину. Після цього всі крани закривають, і експозиція в мережі повинна становити 5 - 6 годин, потім воду з дезрозчином випускають, промивають мережу чистою водою до відсутності запаху хлору та відбирають пробу води для мікробіологічного дослідження та хімічного на залишковий хлор);

 - поверхневий метод - зрошування - нанесення дезрозчину на поверхню споруди, використовується у випадках, коли заповнення ємностей економічно не виправдане (резервуари чистої води, водонапірні вежі); дезінфекція резервуарів після очищення проводиться методом зрошення дезрозчином (концентрація активного хлору з розрахунку та вказаної експозиція згідно інструкції), після чого стіни та дно резервуару обмивають чистою водою, яку зливають у каналізацію, заповнюють його водою та вводять у дію.

        Дезінфекція арт.свердловини здійснюється в два етапи.

        Для дезінфекції допускається застосовувати наступні хлоровмісні реагенти: гіпохлорит натрію (хлорноватистокислий натрій) згідно з ГОСТ 11086 марок А і Б; електролітичний гіпохлорит натрію; рідкий хлор згідно з ГОСТ 6718; хлорне вапно згідно з ГОСТ 1692, гіпохлорит кальцію (нейтральний) згідно з ГОСТ 25263 марки А; а також інші дезінфекуючі речовини, дозволені для дезінфекції та знезараження питної води трубопроводів та споруд у сфері питного водопостачання (п. Д.2 додатка Д до ДСТУ-Н Б В.2.5-68:2012 «Настанова з будівництва, монтажу та контролю якості трубопроводів зовнішніх мереж водопостачання та каналізації»). Порядок проведення промивання та дезінфекції трубопроводів зовнішніх мережі споруд господарсько - питного водопостачання наведено у пункті Д.5.6 додатка Д до ДСТУ-Н Б В.2.5-68:2012 «Настанова з будівництва, монтажу та контролю якості трубопроводів зовнішніх мереж водопостачання та каналізації».

        Засоби дезінфекції, що ввозяться в Україну, або виробляються в Україні підлягають державній реєстрації. Необхідність такої реєстрації регламентується постановою КМУ №908 від 03.07.2006 року (із змінами, внесеними згідно) Постанови КМУ від 25.03.2020 р. № 232; Постанови КМУ від 14.03.2018 р. № 178; Постанови КМУ від 18 січня 2012 р. №28. Реагенти слід застосовувати згідно з інструкцією щодо їх застосування.

        Промивка та дезінфекція водопровідних мереж - це обов’язок підприємства, яке постачає питну воду для населення. Дезінфекцію водопровідних мереж мають проводити спеціалісти відповідного профілю. Дезінфекція потрібна для попередження негативного впливу стану водопровідних мереж на якість води, для забезпечення надійного функціонування водопровідних та каналізаційних мереж. Дезінфекція проводиться з метою підтримки епідемічної безпеки. Місцеві органи влади повинні ретельно стежити за якістю питної води яка подається населенню на підконтрольних їм територіях відповідно ст. 30 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 26 ЗУ «Про систему громадського здоров’я».

        Питна вода яка подається населенню має бути гарантованої якості!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь