Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів інформує
Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів інформує
Вода — найважливіший компонент як навколишнього світу, а й людського організму. Без води життя на нашій планеті було б неможливим. Ми часто забуваємо про цей, здавалося б, простий і очевидний факт. Але варто лише нам відчути найменші ознаки спраги, стає зрозумілою вся важливість та необхідність води. Тому необхідно, щоб вода, яку вживає людина для пиття, була якісною, безпечною та повноцінною і відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10). “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”
За результатами лабораторних досліджень води з мережі об’єктів водопостачання на території Миколаївського району , відібраної протягом 2023 року в ході позапланових перевірок Миколаївського районного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області встановлено, що 89 % проб обстеженої води не відповідають вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 за санітарно-хімічними та 56% - за санітарно-мікробіологічними показниками. При цьому результати досліджень води з пунктів розливу на території Миколаївського району (м. Нова Одеса, с. Костянтинівка) відповідала вимогам в 100% за санітарно-хімічними та санітарно- мікробіологічними показниками.
Основні вимоги для води з пунктів розливу згідно вимог ДСаНПіН 2.2.4-171-10 полягають в наступному:
- для виробництва питної води з пунктів розливу повинна використовуватись вода підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода, яка пройшла додаткову обробку.
- виробництво питної води, яка доставляється до пункту розливу, повинно здійснюватися відповідно до технологічного регламенту, що має позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
- виробничий контроль безпечності та якості питної води повинен здійснювати власник підприємства, що виробляє доочищену питну воду для заповнення пункту розливу.
- результати лабораторного дослідження води повинні бути в пункті розливу, доступні для ознайомлення.
- місце реалізації питної води з пунктів розливу повинно бути розташовано на території з твердим покриттям, що упорядкована і знаходиться на відстані не менше ніж 50 м від місць забруднення (сміттєзбірники, вбиральні, магістралі з інтенсивним рухом транспорту, автостоянки тощо).
- територія поблизу пункту розливу повинна утримуватися в чистоті з організованим відведенням поверхневого стоку.
- термін зберігання питної води в пунктах розливу в стаціонарних ємностях не повинен перевищувати 24 години, а у транспортних ємностях (автоцистернах) – 6 годин.
- забороняється заповнювати питною водою ємності із залишками питної води, залишки води повинні бути злити в каналізацію.
- пункт розливу повинен бути обладнаний прилавком, до якого підведений трубопровід з металевим краном для розливу питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).
- при наповненні тари питною водою треба уникати безпосереднього дотику між краном та тарою.
- Полімерну тару багаторазового використання, необхідно перед заповненням ретельно мити.
- Для пиття та приготування їжі воду, набрану в пунктах розливу, рекомендуємо додатково кип’ятити.
- В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її:
- виду
- оброблена,
- необроблена (природна),
- штучно-мінералізована,
- штучно-фторована,
- штучно-йодована,
- з оптимальним вмістом мінеральних речовин,
- газована чи негазована тощо.
- складу
- ”вода питна” та перелік уведених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів.
- умов зберігання,
- дата виготовлення,
- найменування,
- адреса та телефон виробника і місце її виготовлення,
- вид вихідної води,
- місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини,
- посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.
Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та самовідповідальні!