Степівська сільська рада

Миколаївська область, Миколаївський район

Наповнення місцевого бюджету нашої громади

Дата: 04.10.2023 17:40
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

❕❕Шановні жителі Степівської громади. Мені, як начальнику фінансового відділу, хочеться особисто внести трішки ясності щодо наповнення 💲місцевого бюджету нашої громади.❕❕❕

 

🟢Доходи сільської ради умовно поділяють на власні (ті, які громада може «заробити») та передані (ті, які сільській раді передають з державного бюджету на безповоротній основі. Їх ще називають міжбюджетними трансфертами).

Власні доходи сільської ради формують:

✅податкові надходження (забезпечують 99,5 % загальної суми власних доходів місцевих бюджетів): частина від загальнодержавних податків та зборів (податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток, рентна плата (за користування надрами, видобування корисних копалин ), акциз з пального), місцеві податки і збори (податок на майно, єдиний податок);

✅ неподаткові надходження (становлять трохи більше 0,5% загальної суми власних доходів місцевих бюджетів): орендна плата, держмито, штрафи;

🟢Другу частину доходів місцевих бюджетів становлять кошти, які їм передають з держбюджету у вигляді дотацій та субвенцій (тобто, міжбюджетних трансфертів). За ці кошти не стягують платню (як, наприклад, за користування кредитом) і їх не потрібно повертати (як позику чи кредит). Необхідність «перекидання» коштів з державного бюджету місцевим зумовлена неспроможністю останніх профінансувати лише за рахунок власних доходів виконання всіх покладених на них повноважень (утримувати школи, лікарні, житлово-комунальне господарство тощо).

💲Найбільш питомими складовими сільського бюджету, як бачимо, є податкові надходження:

  1. Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати. До сільського бюджету надходить 64% нарахувань. Станом на 01.09.2023 року найбільшими платниками є відділ ОКМС Степівської сільської ради – 4 600 687 грн., ПСП Агрофірма «Роднічок» - 2 675 193 грн., СФГ «Волощакевич» - 938 720,00 грн., ТОВ «Добробут» - 740793 грн.
  2. Податок на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами.
    Станом на 01.08.2023 року нарахування склали 16305521 грн. До сільського бюджету надходить 64 % . Це склало 10435534 грн.
  3. Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших ніж заробітна плата. Станом на 01.09.2023 року найбільше сплатили СФГ «Волощакевич» - 1 643 423 грн., ТОВ «Добробут» - 652 457 грн., ТОВ Прат «Миколаївське» - 624 975 грн. Сільський бюджет отримує 64 % нарахувань.

 

🟢Земельний податок з юридичних осіб. Це є одним із наболілих питань, яке обговорювалося на сесіях нашої громади та в дописах на сторінках соціальних мереж. Отже, відповідно до ст..270 Податкового кодексу України,

об’єктами оподаткування земельним податком є:

✅ земельні ділянки, які перебувають у власності (це стосується земельних ділянок, які передані землекористувачам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва – 2 га, але не передані в оренду юридичним чи фізичним особам згідно чинного законодавства; присадибних ділянок – під городами, під будівлями тощо);

✅ земельні частки (паї), які перебувають у власності (це стосується одноосібників, які оброблять свої частки самостійно, але це не стосується тих власників, які передали свої земельні ділянки (паї) в оренду іншим користувачам відповідно діючого законодавства);

✅ земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування;

об’єкти оподаткування орендною платою - земельні ділянки державної та комунальної власності, надані в користування на умовах оренди.

Базою для розрахунку податку на землю є:

✅ нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;

✅ площа земельних ділянок Найбільшим платником земельного податку є Миколаївське квартирно- експлуатаційний відділ командування сил логістики збройних сил України (скорочено КЕВ, землі міністерства оборони, які знаходяться у постійному користуванні (полігон)). Це управління до бюджету Степівської громади сплачує 1% від нормативної грошової оцінки. Станом на 1 серпня за цим платником рахується переплата по даному податку в сумі 4 071 182 грн. Нарахування в рік становить 1 796 343 грн.

🟢Сільгосптоваровиробники - юридичні особи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування єдиний податок 4 група, до вищезгаданого земельного податку ніякого відношення не мають. Відповідно до ст..293.9.1 Податкового кодексу України юридичні особи сплачують єдиний податок 0,95% для ріллі, сіножатей та пасовищ, до складу якого входить земельний податок, орендну плату за землю державної або комунальної власності, але ніяк не земельний податок.

🟢На території сільської ради функціонує багато сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, особистих селянських господарств, які займаються вирощування зернових та технічних культур. Але найбільшими платниками в плані поповнення дохідної частини громади є СФГ "Волощакевич", СФГ "Аякс'', СТОВ "Златожар", ФГ "Кос Т.П.", ФГ «Янко- Агро», ТОВ ПрАТ "Миколаївське", ТОВ "Гарант Агро", ТОВ "Добробут", ТОВ "Криничанське", ПСП «Агрофірма «Роднічок».

 

З повагою начальник фінансового відділу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь