Степівська сільська рада

Миколаївська область, Миколаївський район

РОЛЬ ВОДИ ДЛЯ ЛЮДСЬКОГО ОРГАНІЗМУ

Дата: 20.07.2023 23:31
Кількість переглядів: 749

Фото без опису

    Вода для організму людини має надзвичайно велике значення. Наш організм на 70-80% складається з води у так званому зв'язаному стані. Плазма крові містить 93% води і лише 7% білки і ліпіди. Вода входить до складу всіх тканин людського тіла: у м'язах її 75%, в кістках - близько 20%, в легенях, серці та нирках - 80%, в шкірі і печінці - 70%, в жировій тканині - 10%. Найбільше води у склоподібному тілі ока - 99%, а найменше -в емалі зубів - 0,2%. Багато води міститься в речовині головного мозку, де вона з її дуже рухливими молекулами залучена у формування інформації.

    Будь-яка біохімічна реакція протікає оптимально тільки при достатній кількості молекул води. При її нестачі в клітинах і тканинах концентрація кінцевих продуктів обміну речовин, в першу чергу мінеральних солей і сечовини, досить швидко переходить допустимі межі. З одним літром сечі з організму виводиться не більше 30 г солей, в той час як за добу в організмі утворюється значно більше розчинних шлаків. Багато людей обмежують себе 3-4 склянками рідини. У цьому випадку організм постійно знаходиться в сухому режимі, який не дозволяє йому повністю очиститися від кінцевих продуктів обміну. При цьому частина сечовини, утворена при білковому обміні, перетворюється в тверді кристали, які відкладаються в суглобах, так виникає подагра. Люди, що п'ють мало води, часто відчувають нездужання, швидко втомлюються. Їм тяжко прокидатися вранці, відчуваючи в зневоднених м'язах хворобливі відчуття, працездатність падає. Зневоднення (ексікоз) грає дуже велику роль у затримці, накопиченні і виведенні шлаків. Більшість хворобливих станів можна уникнути, дотримуючись правильного питного режиму. Всі обмінні процеси нагадують свого роду біоконструктор, головними деталями якого є молекули води. Розчиняючи навколишні тверді молекули, вони транспортують до всіх органів необхідні мікро-і макроелементи, кисень, виводять шлаки, токсини, надлишки солей. Вода активно бере участь у кровотворенні, регулює артеріальний тиск, а через нього і всю серцево-судинну систему. Без води, що міститься в тканинах, неможливий нормальний теплообмін з навколишнім середовищем і підтримка оптимальної температури тіла. Вода також служить мастилом для суглобів, грає роль своєрідного гідроамортизатора для спинного мозку і оберігає кістки від крихкості, а м'язи – від розривів.

  З точки зору геронтологів, відсоток вмісту води в організмі є одним з головних показників старіння. Вважається, що процесам виродження схильні не самі клітини, а лише рідина, в якій вони плавають. У тілі немовляти обсяг води близький до 80% від загальної маси, до 18 років він зменшується на 10-15%, у літніх людей рідини залишається всього 30-40% від загальної ваги. Втрата більше чверті водних запасів смертельно небезпечна. Брак всього лише 1-1,5 літри рідини викликає спрагу, слабкість, сонливість, загальмованість реакцій, нудоту, часом почервоніння шкіри. Дефіцит в 3-5 літрів супроводжується головним болем, задишкою, сухістю в роті, підвищенням температури, порушенням логічного мислення, непритомністю. Подальше зневоднення викликає м'язові спазми, притуплення слуху і зору, галюцинації.

     Більшість людей звикає недоотримувати воду. Вони не відчувають спраг, у них як би зникає потреба у воді. Але зневоднений організм дає про це знати загальною слабкістю, млявістю, неуважністю, підвищеним тиском, ломотою в тілі, сухістю шкіри і т.п. Тому, якщо ви стали на шлях очищення і зміцнення свого тіла, то в першу чергу важливо навчитися дотримуватися раціонального питного режиму.

    Щодня рекомендується вживати 2-3 літри води. Для жінок середньої статури і худих чоловіків кількість випитої рідини може бути наближена до мінімальної межі норми. Для чоловіків нормальної статури і повних жінок - до максимальної. Узимку потреба у воді зменшується, але ненабагато - на 400-600 мл на добу. Сюди включається і вода, що міститься в їжі. Ця норма розраховується наступним чином: протягом доби в ШКТ надходить 9-10 літрів рідини, яка всмоктується слизовою оболонкою (слина, шлунковий і кишковий сік, жовч, секрет підшлункової залози тощо). Виводиться приблизно чверть цього обсягу, яку необхідно компенсувати. Якщо ж людина палить, вживає алкоголь, їсть м'ясо, п'є каву і т.п., то їй води потрібно більше, тому що всі ці нахили посилюють дегідратацію.

     Вранці, після сну, всі життєві процеси набирають силу, тому, щоб їх не гальмувати, рідини потрібно більше, до того ж корисно створити певний водний резерв. Вдень організм перебуває на піку активності - пити краще потроху, дрібними порціями, щоб не перевантажувати внутрішні органи і системи. Увечері пиття води теж не варто обмежувати, якщо немає проблем зі здоров'ям, наприклад, з нирками. Навіть вночі, якщо ви прокидаєтеся, варто зробити кілька ковтків води - це поліпшить обмінно-очищувальні процеси, максимальна активність яких припадає на нічні і ранкові години.

     Добову норму води потрібно розподілити раціонально, але обов'язково потрібно випивати по склянці води за 15-20 хвилин перед їжею. Це робить кров менш концентрованою і знижує рівень холестерину. А ось запивати їжу не рекомендується, щоб не розбавляти шлунковий сік. Протягом дня потрібно поряд з собою мати флакон з водою і перший час привчати себе пити воду по кілька ковтків кожні 15-20 хвилин. Організму потрібно якийсь час, щоб перебудуватися на новий режим роботи. Зате, коли це станеться, ви відчуєте незвичайний прилив сил і бадьорості, зникнуть набряки, зменшаться головні болі, розгладяться зморшки на обличчі, зникне втома, менше будуть турбувати суглоби та покращиться настрій.

Миколаївське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь