Степівська сільська рада

Миколаївська область, Миколаївський район

Асоціація міст звернулася до президента, уряду та парламенту щодо забезпечення початку та належного проходження опалювального сезону

Дата: 05.10.2021 10:50
Кількість переглядів: 3593

Асоціація міст звернулася до президента, уряду та парламенту щодо забезпечення початку та належного проходження опалювального сезону


8 вересня проблему старту опалювального сезону обговорили на засіданні Правління Асоціації міст України (за участі голови АМУ – Віталія Кличка, виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана, голови Миколаївського регіонального відділення АМУ, Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича, голів громад із усіх областей).

За підсумками засідання Правління, Асоціація міст України звернулася до президента, уряду та парламенту щодо забезпечення початку та сталого проходження опалювального сезону 2021/2022 років. АМУ запропонувала шляхи вирішення проблемних питань, пов’язаних із подорожчанням газу для населення та бюджетної сфери.

"Наближається опалювальний сезон, в якому ціна газу збільшується з 4 до 7,6 грн для населення та з 7 до 20 грн за 1 куб м для бюджетної сфери. До цього ще додається вартість розподілу газу та інші витрати", – йдеться в заяві АМУ.

– Всі розуміють, що у людей немає коштів, аби оплачувати такі високі тарифи. А їх збереження на рівні минулого опалювального сезону для населення та бюджетної сфери потребуватиме від органів місцевого самоврядування додатково величезну суму – 25 млрд грн, – сказав мер Києва, голова АМУ Віталій Кличко.

В Асоціації міст України підкреслили, що для упередження зриву опалювального сезону 2021-2022 року, необхідно:

1. Негайно відновити можливість теплопостачання та гарячого водопостачання в 59 громадах, розблокувавши рахунки підприємств, арештовані через заборгованість по сплаті за природний газ та його розподіл.

2. Усунути дискримінаційні норми в договорах на постачання природного газу. А саме: терміни оплати за спожитий природний газ повинні співпадати з термінами оплати населенням за послуги теплопостачання (виключити передоплату/авансові платежі); розмір штрафних санкцій для підприємств теплопостачання повинен відповідати розміру штрафних санкцій для населення; не застосовувати штрафні санкції на заборгованість за природний газ, яка склалася у зв’язку з неоплатою населенням послуг за теплопостачання; визначити цільове призначення та обсяги природного газу за категоріями споживачів; виключити вимогу про банківські гарантії або договірне списання коштів.

3. Зафіксувати ціну природного газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні 11,2 грн за 1 куб м. – щоб забезпечити безперебійне теплопостачання, зокрема, лікарень, шкіл, дитячих садочків та інших об’єктів соціальної сфери.

4. Для збереження діючих нині тарифів на теплопостачання та гаряче водопостачання населенню та бюджетній сфері в опалювальний сезон 2021/2022 років громадам потрібні наступні компенсатори:

- збільшення нормативів зарахування ПДФО до бюджетів місцевого самоврядування на 5%;

- зменшення обсягів реверсної дотації до 20% та збільшення базової дотації до 100%;

- додаткова цільова субвенція на ремонт вулиць та доріг у громадах в обсязі 10 млрд грн;

- спрямування громадам 50% коштів ДФРР, збільшивши його обсяг до 3% від загального фонду Держбюджету.

5. Спрямувати субвенцію з Держбюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах за період 2016-2021 роки в обсязі 37 млрд гривень.

В АМУ підкреслили, що компенсація місцевим бюджетам має бути справедливою.

“Потрібно визначити справедливий, прозорий і єдиний механізм компенсації для усіх громад – не “бартером”, а грошима. Бо не можуть деякі міста отримати компенсацію в якомусь вигляді (фінансуванням певних об’єктів, наприклад), а інші – ні. Тарифи вдарять абсолютно по всіх і ми повинні подбати про всі громади та їх мешканців”, – наголосив Віталій Кличко.


Миколаївське регіональне відділення Асоціації міст України

https://www.facebook.com/auc.mykolaiv

З 23.09.2021 кожна громада може вільно завантажити картосхему своєї території. Це стало можливим завдяки ініціативі Мінрегіону та Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Картосхему кожної територіальної громади можна переглянути або безоплатно завантажити в новому розділі «Карти тегромад» у розділі Новий АТУ. Всі карти готові до друку в оригінальному масштабі (від 1 :  5 000 до 1 : 125 000) двох форматів: PDF та JPEG. Масштаб кожної картосхеми у форматі PDF є лінійний і підібраний таким чим, щоб кожна територіальна громада мала змогу роздрукувати карту своєї громади розміром А1. Також для використання картосхем у презентаціях тергромад, сайтах, документах, тощо підготовлена растрова картосхема у форматі JPEG, яка має значно менший розмір файлу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь